Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

O Υδρολογικός Κύκλος

Η αέναη κίνηση του νερού ανάμεσα στους ωκεανούς, την ατμόσφαιρα και την ξηρά, η οποία συνοδεύεται και από αλλαγές ανάμεσα στην υγρή, την αέρια και τη στερεή φάση του νερού.



Ο υδρολογικός κύκλος περιγράφει τη συνεχόμενη ανακύκλωση και μεταφορά του νερού της γης, συμπεριλαμβανομένων του νερού της ατμόσφαιρας, του εδάφους, του υπεδάφους και των ωκεανών. Η διαδικασία αυτή είναι περίπλοκη και περιλαμβάνει πολλούς μικρούς κύκλους εντός του γενικότερου υδρολογικού κύκλου.



Το νερό εξατμίζεται από τους ωκεανούς εξαιτίας της θερμικής ενέργειας του ήλιου και μεταφέρεται ως ατμός στην ατμόσφαιρα. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν συμπυκνώνουν τον ατμό και αυτός μεταπίπτει σε υγρή ή στερεή κατάσταση έχοντας ως αποτέλεσμα την ατμοσφαιρική κατακρήμνιση (βροχή, χαλάζι, χιόνι). Το νερό το οποίο πέφτει στο έδαφος σε υγρή ή στερεή κατάσταση, εξαιτίας της δύναμης της βαρύτητας, επιστρέφει στους τελικούς αποδέκτες. Αυτοί είναι οι ωκεανοί και οι λίμνες. Τροφοδοτούνται από τα ρεύματα και τους ποταμούς.



Στον υδρολογικό κύκλο το νερό εμπεριέχεται:

-        στην ατμόσφαιρα

-        στη βλάστηση

-        στο χιόνι και στον πάγο

-        στην επιφάνεια του εδάφους

-        στο υπέδαφος

-        στα ρεύματα, στους ποταμούς και στις λίμνες

-        στους υπόγειους υδροφορείς

-        στους ωκεανούς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου