Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Εικαστικός διαγωνισμός «Της Θάλασσας Εικόνες»


Το Ευρωπαϊκό επιστημονικό πρόγραμμα PERSEUS (www.perseus-net.eu) που συντονίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) με στόχο να διασφαλίσει την ποιότητα και την «υγεία» της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, διοργάνωσε σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) έναν εικαστικό διαγωνισμό και έκθεση με θέμα «Της θάλασσας εικόνες» για τελειόφοιτους και απόφοιτους της Σχολής.

Η έκθεση λειτουργεί στον χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Α.Σ.Κ.Τ. (Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης) από τις 10 ως τις 31 Ιανουαρίου 2014. Ενα ιδιότυπο «πάντρεμα» της επιστήμης με την τέχνη, όπου οι εμπνεύσεις και η αποτύπωση των συναισθημάτων προχωρούν μαζί, στην εξερεύνηση των θαλασσών μας, και οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν και αποτύπωσαν τα συναισθήματα και τα οράματα τους για την θάλασσα σε διάφορες μορφές, όπως πίνακες, φωτογραφίες, γλυπτά και κατασκευές.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν με 140 έργα νέοι καλλιτέχνες, οι οποίοι κατέθεσαν την δική τους ματιά για το πώς η τέχνη μπορεί να συμβάλλει σε ένα θέμα που μας απασχολεί όλους έντονα όλους τις τελευταίες δεκαετίες: την προστασία του περιβάλλοντος και την διατήρηση καθαρών θαλασσών.

Στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του στην Αθήνα, το πρόγραμμα PERSEUS θα βραβεύσει τα 3 πρώτα έργα και θα δώσει ακόμα 3 επαίνους, σε μια ειδική τελετή, στις 28 Ιανουαρίου 2014 στις 19.30, παρουσία των εταίρων του προγράμματος από την Ευρώπη και την Μαύρη Θάλασσα.

Η τελετή είναι ανοιχτή στο κοινό με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για ένα τόσο σημαντικό θέμα μέσα από μια πρωτότυπη ιδέα και εκδήλωση, ενώ η επιλογή των έργων θα γίνει από μια 5μελή κριτική επιτροπή που αποτελείται από 3 καθηγητές της Α.Σ.Κ.Τ., έναν κριτικό τέχνης και τον συντονιστή του προγράμματος PERSEUS.

P R3spect Nature: Reduce, Reuse, Recycle

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

GRAFFITI στο σχολείο μας με θέμα το νερό.

        Στους χώρους του 17ου Γυμνασίου δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικό graffiti με θέμα το νερό, στο πλαίσιο των Περιβαλλοντικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο 17ο Γυμνάσιο Αθηνών και στο 17ο ΓΕΛ Αθηνών.
         Η δημιουργία του graffiti έγινε από παλιούς μας μαθητές αφιλοκερδώς. Η ιδέα και η υλοποίησή του ανήκει στον Λεωνίδα Σαμπάνη, τον οποίο και ευχαριστούμε. Φυσικά εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και στον παλιό μας μαθητή Παναγιώτη Μεντζελόπουλο που συμμετείχε και βοήθησε.





Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ευχάριστες στιγμές με τη Περιβαλλοντική μας Ομάδα

Την Παρασκευή 24-01-2014 με την περιβαλλοντική μας ομάδα, στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συναντήσεων μας, οργανώσαμε ένα μικρό event με λίγο φαγητό και τραγούδι. Η ομάδα μας πέρασε όμορφα.

















Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Κλιματική αλλαγή και νερό στη Μεσόγειο

Ομάδες ερευνητών έχουν δημιουργήσει μεθοδολογίες οι οποίες συνδέουν τα αποτελέσματα της επιστήμης με τις επιλογές της πολιτικής στη διαχείριση του νερού, με σκοπό να προσδιορίσουν τις καλύτερες από αυτές για να βοηθήσουν τις κοινότητες της Μεσογείου να προσαρμοσθούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με την παροχή νερού.

Η ζήτηση νερού υπερβαίνει συχνά την παροχή του στις περιοχές της Μεσογείου και καθώς η κλιματική αλλαγή προβλέπεται να αυξήσει τη θερμοκρασία κατά 2-4 ºC στη νότια Ευρώπη και να μειώσει τη ροή των ποταμών και την επιφανειακή απορροή, είναι πιθανό το πρόβλημα να επιδεινωθεί. Ως αποτέλεσμα, οι κοινότητες οι οποίες ζουν γύρω από τη Μεσόγειο ίσως να χρειασθεί να κάνουν σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές ώστε να διασφαλισθεί ότι η παροχή νερού θα συνεχισθεί και ότι το διαθέσιμο νερό θα διανέμεται αποτελεσματικά για να ικανοποιεί τις ανάγκες των αγροτικών και αστικών χρήσεων, όπως και των οικοσυστημάτων.

Αυτή η προσαρμογή θα χρειασθεί νέες πολιτικές διαχείρισης νερού οι οποίες θα πρέπει να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Οδηγίας-Πλαίσιο για τα Ύδατα και τη σχετική Κοινή Στρατηγική Εφαρμογής. Όμως, η “ερμηνεία” επιστημονικών παρατηρήσεων και αναλύσεων, σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα του νερού, τις πολιτικές διαχείρισης του νερού δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, οι ερευνητές σχεδιάζουν νέες μεθοδολογίες για να προσδιορίσουν τις επιλογές της πολιτικής η οποία βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Χρησιμοποίησαν μοντέλα διαθεσιμότητας του νερού και αξιολόγησης της πολιτικής, τα οποία συλλέγουν δεδομένα από ποταμούς, ταμιευτήρες, ροές του νερού, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την αγροτική και αστική ζήτηση για να συνδέσουν τις επιλογές της παροχής, της ζήτησης και της διαχείρισης.

Όταν εφαρμόσθηκαν στα σενάρια της κλιματικής αλλαγής στη Λεκάνη της Μεσογείου, τα μοντέλα παρουσίασαν προβλέψεις παρόμοιες με εκείνες της IPCC και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με αυτές, ο κίνδυνος πλημμυρών θα αυξηθεί όπως και η ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή ξηρασία. Τα μοντέλα θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες σχετικά με τη ζήτηση νερού στην περιοχή για να βοηθήσουν να προσδιορισθούν οι επιλογές διαχείρισης σύμφωνα με τα σενάρια της κλιματικής αλλαγής. Για τη λεκάνη της Μεσογείου, τα μοντέλα έδειξαν ότι δεν υπήρχε καμία βέλτιστη επιλογή διαχείρισης για την περιοχή, καθώς το κλίμα είχε αλλάξει. Σε αντίθεση με αυτό, οι περισσότεροι φορείς οι οποίοι χαράσσουν πολιτική και προσπαθούν να αποφύγουν το ρίσκο ίσως να προτιμούσαν να περιορίσουν την παροχή νερού για άρδευση, ενώ εκείνοι οι οποίοι αποδέχονται υψηλότερα επίπεδα ρίσκου θα ήταν δυνατό να επιλέξουν ένα λιγότερο αξιόπιστο σενάριο παροχής νερού.

Οι μεθοδολογίες των ερευνητών περιελάμβαναν επιπλέον την ένδειξη για το πώς οι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες θα ήταν δυνατό να επηρεάσουν την ικανότητα προσαρμογής μιας περιοχής στην κλιματική αλλαγή, π.χ. οι οικονομικοί παράγοντες θα ήταν δυνατό να καθορίσουν εάν μια περιοχή θα ήταν δυνατό να επενδύσει στις νέες τεχνολογίες ή στην ασφάλεια των τροφίμων. Για να το επιτύχουν αυτό, συγκέντρωσαν έναν “κατάλογο ικανότητας προσαρμογής” βασισμένο σε ειδικούς δείκτες σχετικούς με τις πολιτικές για την κάθε χώρα, εκφρασμένο ως μια μονάδα βάσης. Όταν ο κατάλογος εφαρμόσθηκε σε επτά μεσογειακές χώρες έδειξε ότι η Γαλλία είχε την υψηλότερη προσαρμοστική ικανότητα, ακολουθούμενη από την Ιταλία. Στην τελευταία θέση της λίστας ήταν η Συρία.

Τελικά, οι ερευνητές προσδιόρισαν κατώτατα όρια λειψυδρίας βασισμένοι στην αξιοπιστία παροχής και με βάση το εάν η παροχή θα ήταν δυνατό να ικανοποιήσει τη ζήτηση και να συνδεθεί με αυτές τις επιλογές πολιτικής. Με βάση αυτό, οι ερευνητές παρουσίασαν έναν αριθμό πιθανών απαντήσεων στις πολιτικές σε διαφορετικά επίπεδα λειψυδρίας και προσαρμοστικής ικανότητας. Για παράδειγμα, όταν τα επίπεδα λειψυδρίας είναι χαμηλά (π.χ. όταν το νερό είναι άφθονο) και οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες αποτελούν το πιο αδύνατο στοιχείο της προσαρμοστικής ικανότητας, η περιοχή απαιτεί πολιτικές διαχείρισης παροχής όπως επενδύσεις υποδομών για να εξασφαλισθεί η ίση πρόσβαση στο νερό. Σε αντίθεση με αυτό, όταν υπάρχει έντονη λειψυδρία στην ίδια περιοχή ίσως να χρειασθεί η υιοθέτηση πολιτικών για να διασφαλίσει ότι η τιμολόγηση και οι προτεραιότητες χρήσης δε βλάπτουν τους πιο φτωχούς ανθρώπους.

Πηγή: European Commission DG ENV, New climate change adaptation tool to manage water, Science of Environment Policy, News Alert Issue 285, May 2012


P R3spect Nature: Reduce, Reuse, Recycle

Πως η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει το πόσιμο νερό

Το πόσιμο νερό είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη κοινωνία - όχι μόνο για την κατανάλωση, αλλά και για τη γεωργία, το πλύσιμο και πολλές άλλες δραστηριότητες. Αναμένεται να γίνει όλο και πιο σπάνιο στο μέλλον και αυτό οφείλεται κατά ένα μέρος στην αλλαγή του κλίματος.

Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα της λειψυδρίας θα πρέπει να αναφερθεί η κατανομή του νερού στον πλανήτη. Περίπου το 98 % του νερού της γης είναι αλμυρό και μόλις το 2 % είναι “γλυκό”. Από αυτό το 2 %, σχεδόν το 70 % είναι χιόνι και πάγος, 30 % είναι υπόγεια ύδατα, λιγότερο από 0,5 % είναι το νερό στην επιφάνεια της γης (λίμνες, ποτάμια κ.ά.) και λιγότερο από 0,05 % είναι στην ατμόσφαιρα. Η κλιματική αλλαγή έχει πολλές επιπτώσεις σε αυτές τις αναλογίες σε παγκόσμια κλίμακα. Το κυριότερο είναι ότι η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί το λιώσιμο των πάγων στους πόλους και τη μετατροπή του γλυκού νερού σε θαλασσινό (αλμυρό).

Ένα αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας είναι να αυξηθεί η ποσότητα του νερού την οποία η ατμόσφαιρα είναι δυνατό να κρατήσει (σύννεφα), η οποία με τη σειρά της είναι δυνατό να οδηγήσει σε περισσότερες και ισχυρότερες βροχοπτώσεις όταν ο αέρας ψύχεται. Παρά το γεγονός ότι περισσότερες βροχοπτώσεις είναι δυνατό να προσθέσουν στη γη πόρους γλυκού νερού, στην πραγματικότητα οι ισχυρές βροχοπτώσεις οδηγούν το νερό γρηγορότερα πίσω στην θάλασσα, μειώνοντας την ικανότητα της γης να αποθηκεύσει το νερό για να είναι δυνατό να το χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος.

Ο θερμότερος αέρας σημαίνει ότι οι χιονοπτώσεις αντικαθίστανται από τις βροχοπτώσεις και την εξάτμιση, οι ποσότητες των οποίων τείνουν να αυξάνονται. Άλλη σημαντική επίπτωση των υψηλότερων θερμοκρασιών είναι το λιώσιμο των παγετώνων των βουνών. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η παροχή νερού σε ποτάμια και λίμνες, βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, αλλά θα σταματήσει όταν οι παγετώνες έχουν λιώσει. Στις υπο-τροπικές περιοχές, η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των βροχοπτώσεων στις ήδη ξηρές περιοχές. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μια εντατικοποίηση του κύκλου του νερού η οποία προκαλεί πιο ακραίες πλημμύρες και ξηρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συνολική εικόνα από την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη σε ότι αφορά την διαθεσιμότητα σε γλυκό νερό είναι διαφορετική από περιοχή σε περιοχή. Οι διαφορετικές αυτές επιδράσεις καθιστούν πολύ δύσκολες τις προβλέψεις για την παγκόσμια τάση. Η τεχνική έκθεση της IPCC για την κλιματική αλλαγή και το νερό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρά τις παγκόσμιες αυξήσεις στις βροχοπτώσεις, πολλές ξηρές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και της Νότιας Αφρικής θα υποφέρουν άσχημα από τη μείωση των βροχοπτώσεων και την αύξηση της εξάτμισης.

Συνεπώς, η ειδική έκθεση της IPCC για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος εκτιμά ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε ξηρές περιοχές είναι δυνατό να αντιμετωπίσει την αύξηση της λειψυδρίας.

Ο βαθμός στον οποίο αυτό θα συμβεί δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί με βεβαιότητα από τα σημερινά μοντέλα. Σε πολλές περιοχές διαφορετικά μοντέλα δεν είναι δυνατό να συμφωνήσουν για το εάν το κλίμα θα γίνει πιο υγρό ή ξηρό. Μια πρόσφατη μελέτη (2012) των μελλοντικών ροών του ποταμού Τάμεση στο Kingston δείχνει μια πιθανή αύξηση 11 % στα επόμενα 80 χρόνια σε σχέση με τα τελευταία 60 χρόνια. Σύμφωνα με το ίδιο ακριβώς σενάριο εκπομπών, η ίδια έκθεση παρουσιάζει μια εναλλακτική προβολή από τη μείωση κατά 7 % των ροών.

Η άμεση επίπτωση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι ο μόνος λόγος για να ανησυχεί κάποιος για το μέλλον του γλυκού νερού. Αυτό το οποίο τονίζεται από μια πρόσφατη έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών είναι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού γεγονός το οποίο σημαίνει αυξημένη ζήτηση για τη γεωργία, πιο εντατική χρήση του νερού για άρδευση και αυξημένη ρύπανση των υδάτων.

Παράλληλα, η αύξηση της ευημερίας σε ορισμένες χώρες συνεπάγεται ότι μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων θα χρησιμοποιήσουν περισσότερο νερό εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου ζωής όπως το πότισμα των κήπων, ο καθαρισμός των σπιτιών και των αυτοκίνητων. Στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες θα δημιουργηθούν μεγαλύτερες βιομηχανίες και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τη σύγχρονη τεχνολογία για την εξοικονόμηση του νερού και τον έλεγχο της ρύπανσης.

Συνεπώς, οι ανησυχίες για την αλλαγή του κλίματος πρέπει να εξετασθούν ταυτόχρονα με τη διαχείριση της ρύπανσης και τη ζήτηση για νερό.

Η πιο απλή λύση για την αντιμετώπιση της αύξησης της ζήτησης, καθώς και για τον τρόπο της διασφάλισης έναντι πιθανών επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος, είναι η τεχνητή αναδιανομή του γλυκού νερού στο χώρο και στο χρόνο: η δημιουργία δεξαμενών (τεχνητών λιμνών) για την αποθήκευση του νερού, η κατασκευή αγωγών για να είναι δυνατό να μεταφερθεί και η ανάπτυξη τεχνικών ανάκτησης του γλυκού νερού από τη θάλασσα με τη μέθοδο της αφαλάτωσης (εάν και σε περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται η αφαλάτωση το κόστος και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι σημαντικά διότι τα εργοστάσια αφαλάτωσης λειτουργούν με πετρέλαιο).



P R3spect Nature: Reduce, Reuse, Recycle

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

O Υδρολογικός Κύκλος

Η αέναη κίνηση του νερού ανάμεσα στους ωκεανούς, την ατμόσφαιρα και την ξηρά, η οποία συνοδεύεται και από αλλαγές ανάμεσα στην υγρή, την αέρια και τη στερεή φάση του νερού.



Ο υδρολογικός κύκλος περιγράφει τη συνεχόμενη ανακύκλωση και μεταφορά του νερού της γης, συμπεριλαμβανομένων του νερού της ατμόσφαιρας, του εδάφους, του υπεδάφους και των ωκεανών. Η διαδικασία αυτή είναι περίπλοκη και περιλαμβάνει πολλούς μικρούς κύκλους εντός του γενικότερου υδρολογικού κύκλου.



Το νερό εξατμίζεται από τους ωκεανούς εξαιτίας της θερμικής ενέργειας του ήλιου και μεταφέρεται ως ατμός στην ατμόσφαιρα. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν συμπυκνώνουν τον ατμό και αυτός μεταπίπτει σε υγρή ή στερεή κατάσταση έχοντας ως αποτέλεσμα την ατμοσφαιρική κατακρήμνιση (βροχή, χαλάζι, χιόνι). Το νερό το οποίο πέφτει στο έδαφος σε υγρή ή στερεή κατάσταση, εξαιτίας της δύναμης της βαρύτητας, επιστρέφει στους τελικούς αποδέκτες. Αυτοί είναι οι ωκεανοί και οι λίμνες. Τροφοδοτούνται από τα ρεύματα και τους ποταμούς.



Στον υδρολογικό κύκλο το νερό εμπεριέχεται:

-        στην ατμόσφαιρα

-        στη βλάστηση

-        στο χιόνι και στον πάγο

-        στην επιφάνεια του εδάφους

-        στο υπέδαφος

-        στα ρεύματα, στους ποταμούς και στις λίμνες

-        στους υπόγειους υδροφορείς

-        στους ωκεανούς



Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014